16 Septembra, 2017
  • 0

Dvije su glavne metode pripreme za borbu prsa u prsa, koje se u osnovi međusobno razlikuju. Prva od njih temelji se na odabiru određenog skupa tehnika koje najbolje odgovaraju mogućnostima dane osobe. Tada se savladavanje ovih tehnika dovodi do razine svladavanja. Situacije nastale u bitci tada se prilagođavaju odabranim tehnikama. Ovo je način formalizacije tehnologije, svodeći je na određene obrasce. Njegov koncentrirani izraz skup je standardnih tehničkih radnji poznatih kao “kata”, “taolu”.

A postoji i drugi način, koji se temelji na spontanim pokretima tijela koji automatski reagiraju na svaku situaciju koja se pojavi. Ovo je način za improvizaciju. Temelji se na ideji da bilo koja prethodno razrađena tehnika (predlošci) lišava osobu slobode djelovanja, koja je toliko potrebna u stvarnom dvoboju, a ne u igri. Ninja se pouzdao u drugu od ovih metoda, koju su nazvali “bitka elemenata”. Značili su da se specifičnost improvizacija u svakom pojedinom slučaju određuje međusobnom povezanošću i međusobnim prijelazima pet prirodnih elemenata – zemlje, vode, vatre, vjetra i praznine.

Prva od ovih metoda je najčešća. O tome posebno govori činjenica da čak i u školama suvremenog ninjutsu-a bitka elemenata najčešće znači sve iste skupove specifičnih tehnika, izvedenih samo na određeni način. Međutim, ovo je profanacija koja nema nikakve veze s istinskom bitkom elemenata. Temelji se na posebnim mentalnim stanjima koja diktiraju tehničke radnje bez ikakvog sudjelovanja svijesti. Ne treba se igrati u elementu, već biti element. Štoviše, reinkarnacija mora postati toliko uvjerljiva da je čak i neprijatelj nehotice povjerovao u sliku koja mu je nametnuta

Želite da novosti stižu direktno u vaš inbox?
Pretplatite se na novosti

Pretplatite se na novosti