Ninjutsu za žene – Samoodbrana i način života

Ninjutsu borilačka vještina se najjednostavnije opisuje kao način preživljavanja – zaštita od opasnosti. Prvi put se spominje u 6. vijeku. U periodu japanske istorije, poznatom kao Kamakura (1185-1333), mnogi ljudi su se sklanjali u planine u oblastima Iga i Koga, zbog čega se one smatraju kolijevkom ninjutsua. Mnogi odmetnici bili su primorani da usavrše ratničke vještine uz minimum opreme i sredstava.

Bujinkan (Bujinkan Dojo, bujinkan – u prevodu dvorana božanstvenog ratnika) je organizacija koja se bavi proučavanjem i praktikovanjem vještine ninjutsua. U sistemu Bujinkana se po učenju sokea (u prevodu – glava kuće, najviši čin majstorskog ranga) Dr Masaakija Hatsumija (osnivač Bujinkan Dojo-a) uči devet različitih škola koje su se prenosile kroz vijekove sa učitelja na učenike. Soke Hatsumi je nasljednik svih devet škola, a primio ih je od svog učitelja Toshitsugua Takamatsua.

U Buđinkan sistemu razlikuju se dva tipa rangiranja: kyu (čita se: kju, učenički stepen) i dan rangovi (majstorski stepen).

Kju rang je početnički rang i kreće se od desetog kjua do prvog kjua. Svrha kju programa je upoznavanje sa elementima vještine, sticanje osnova, pravilnog stava, kretanja i tehnike.

Prvi, drugi, treći i četvrti dan se polažu ispitivanjem određenih setova tehnika. Peti dan se polaže tako što kleknete i okrenete leđa ispitivaču, te vas on tako napada. Potrebno je uspješno izbjeći napade da biste dobili zvanje crni pojas – peti dan. Svaki sljedeći rang dobijate na osnovu vašeg truda i zalaganja.

Ninjutsu nije samo borilačka vještina,to je kompletna životna filozofija u okviru koje se proučava 18 vještina, 9 borbenih stilova i filozofija 5 elemanata od kojih je sastavljeno ljudsko tijelo i materijalni svijet. Ninjutu kombinuje čvrsti i mekani princip borenja, spajajući moderni i tradicionalni način treninga. Ninjutsu nije sport i ne postoje takmičenja, postoji “takmičenje” ali sa samim sobom u cilju savlađivanja vlastitih slabosti, egoizma i neodgovornosti prema sebi samima i drugim ljudima, ili kako to lijepo reče Sensei Ueshiba”Nema veće pobjede do pobjede nad samim sobom”.

Koristi se isključivo kao samoodbrambena vještina nekonvencionalnog borenja, te je izuzetno pogodna za vojsku, policiju, zaštitare, gorske službe spašavanje, vatrogasce ali i obične građane koji ne žele biti žrtve besmislenog nasilja. Pogodan je posebno za žene i fizički slabije jer su tehnike borenja tako dizajnirane da savlađuju protivnika korištenjem minimuma snage uz maksimum efikasnosti.

Vještine ninjutsu-a

Slobodno možemo reći da su ninje i ninjutsu preteče današnjih modernih specijalaca. Za razliku od mnogih drugih vještina i sportova koji su nastali na tatamiju ili u ringu ninjutsu je nastao na bojnom polju, sve tehnike su formirane kroz realna borbena iskustva na život i smrt. Naravno ninjutsu se mjenja kao i mi sami.

Korijeni ninjutsua sežu unazad preko 1500 godina u japanskim regijama Iga i Koga.

Da bi jedan praktikant ninjutsua postao kompletan borac i ratnik u fizičkom i psihičkom smislu potrebno je da se konstantno usavršava u sljedećih 18 vještina:

 1. Seishin-teki kyōkō (duhovno usavršavanje)
 2. Tai-jutsu (totalno goloruko borenje)
 3. Ken-jutsu (borba mačevima)
 4. Bō-jutsu (borba štapovima)
 5. Shuriken-jutsu (bacanje  metalnih zvijezdi i drugih projektila)
 6. Sō-jutsu (borba kopljima)
 7. Naginata-jutsu (borba halebardama)
 8. Kusarigama-jutsu (borba srpovima)
 9. Kayaku-jutsu (pirotehnika, eksplozivi i vatreno oružje)
 10. Hensō-jutsu (prerušavanje i pretvaranje)
 11. Shinobi-iri (metode prikrivanja i ulaženja)
 12. Ba-jutsu (vještina konjaništva)
 13. Sui-ren (vodena obuka)
 14. Bōryaku (taktika i strategija)
 15. Chōhō (špijunaža, kontrašpijunaža, infiltracija)
 16. Inton-jutsu (bijeg i skrivanje)
 17. Tenmon (meteorologija)
 18. Chi-mon (geografija)

Danas postoji više stilova ninjutsua od kojih je najpoznatiji Bujinkan koji postoji u skoro svim zemljama svijeta.

Spoznajte sebe i mogućnosti svog tijela, uma i duha, naučite efikasne tehnike samoodbrane koje funkcionišu u svim situacijama, postanite dio prirode, upoznajte i družite se s ljudima sličnog mentalnog sklopa, avanturistima i umjetnicima, riješite se stresa i napetosti, skinite višak kilograma… jednostavno se dobro zabavite učeći nove stvari na svakom treningu.

Želite da novosti stižu direktno u vaš inbox?
Pretplatite se na novosti

Pretplatite se na novosti