Ninjutsu za djecu

Naš nastavni program uključuje cjelokupne aktivnosti primjerene razvoju djece, reagiranje na nasilništvo mentalnom i tjelesnom samoobranom te životne važne lekcije koje pomažu djeci da sazriiju mentalno, emocionalno, fizički i društveno.

Djeci kombiniramo zabavu, disciplinu i uzbuđenje učeći ih izvorne japanske borilačke vještine Ninpo i Jujutsu, samoobranu, vještine oružjima i japansku kulturu.Ono što podučavamo je umjetnost življenja na koju djeca i roditelji mogu biti ponosni. To je način da sramežljiva djeca steknu iskreno samopouzdanje, da neposlušna djeca razumijevaju autoritet i korisnost discipline, i da sva djeca nauče sposobnost rukovođenja emocija, stresa i ljutnje u pozitivnom smjeru spoznavajući sebe i okolinu. Fokus je djeci objasniti narav i posljedice agresije i sukoba, te da steknu vještine koje će im pomoći da izbjegnu ili pravilno reagiraju na opasnost. Učenjem vrlina strpljenja i budnosti, djeca jednog dana mogu postići ugledni rang crnog pojasa.

Čemu će vas naučiti ninjutsu?

„Ninjutsu je način života – to znači: kako sjedimo, kako hodamo, kako se oblačimo. Da li je naša odjeća u skladu sa principima samoodbrane? Danas su veoma popularne škole samoodbrane, a polaznici su uglavnom žene koje treniraju jedne protiv drugih. Međutim, u stvarnosti, sa strane napadača je češće muškarac. Ženama bi trebalo približiti takve situacije, upoznati ih sa samim napadom. Ninjutsu pored svega nabrojanog obuhvata i borilačke vještine. Ili, da pojednostavimo – to je vještina preživljavanja“,

„Zbog loših holivudskih i kineskih filmova u glavi imamo predstavu o nindžama koje lete po zraku i rade svakojaka čudesa. Ninjutsu je, zapravo, mnogo više.“  

O ninjutsu

Ninjutsu borilačka vještina se najjednostavnije opisuje kao način preživljavanja – zaštita od opasnosti. Prvi put se spominje u 6. vijeku. U periodu japanske istorije, poznatom kao Kamakura (1185-1333), mnogi ljudi su se sklanjali u planine u oblastima Iga i Koga, zbog čega se one smatraju kolijevkom ninjutsua. Mnogi odmetnici bili su primorani da usavrše ratničke vještine uz minimum opreme i sredstava.

Bujinkan (Bujinkan Dojo, bujinkan – u prevodu dvorana božanstvenog ratnika) je organizacija koja se bavi proučavanjem i praktikovanjem vještine ninjutsua. U sistemu Bujinkana se po učenju sokea (u prevodu – glava kuće, najviši čin majstorskog ranga) Dr Masaakija Hatsumija (osnivač Bujinkan Dojo-a) uči devet različitih škola koje su se prenosile kroz vijekove sa učitelja na učenike. Soke Hatsumi je nasljednik svih devet škola, a primio ih je od svog učitelja Toshitsugua Takamatsua.

U Buđinkan sistemu razlikuju se dva tipa rangiranja: kyu (čita se: kju, učenički stepen) i dan rangovi (majstorski stepen).

Kju rang je početnički rang i kreće se od desetog kjua do prvog kjua. Svrha kju programa je upoznavanje sa elementima vještine, sticanje osnova, pravilnog stava, kretanja i tehnike.

Prvi, drugi, treći i četvrti dan se polažu ispitivanjem određenih setova tehnika. Peti dan se polaže tako što kleknete i okrenete leđa ispitivaču, te vas on tako napada. Potrebno je uspješno izbjeći napade da biste dobili zvanje crni pojas – peti dan. Svaki sljedeći rang dobijate na osnovu vašeg truda i zalaganja.

Želite da novosti stižu direktno u vaš inbox?
Pretplatite se na novosti

Pretplatite se na novosti