Samoodbrana

Samoodbrana ( samoodbrana u nekim varijantama engleskog jezika) je protumjera koja uključuje odbranu zdravlja i dobrobiti sebe od ozljeda . [1] Upotreba prava na samoodbranu kao pravnog opravdanja za upotrebu sile u vrijeme opasnosti dostupna je u mnogim jurisdikcijama . [2]

Fizička samoodbrana je upotreba fizičke sile za suzbijanje neposredne prijetnje nasiljem. Takva sila može biti naoružana ili nenaoružana. U oba slučaja, šanse za uspjeh zavise od različitih parametara, koji se odnose na ozbiljnost prijetnje s jedne strane, ali i od psihičke i fizičke pripremljenosti branitelja.

Mnogi stilovi borilačkih vještina vježbaju se za samoodbranu ili uključuju tehnike samoodbrane. Neki stilovi treniraju prvenstveno za samoodbranu, dok se drugi borilački ili borbeni sportovi mogu učinkovito primijeniti za samoodbranu. Neke borilačke vještine treniraju kako pobjeći iz situacije s nožem ili pištoljem ili kako se odvojiti od udarca, dok drugi treniraju kako napasti. Kako bi pružile praktičniju samoodbranu, mnoge moderne škole borilačkih vještina sada koriste kombinaciju stilova i tehnika borilačkih vještina i često će prilagoditi obuku samoodbrane tako da odgovara pojedinim polaznicima.

Za samoodbranu se može koristiti širok izbor oružja . Najprikladnije ovisi o izloženoj prijetnji, žrtvi ili žrtvama i iskustvu branitelja. Zakonska ograničenja također uvelike utječu na mogućnosti samoodbrane.

U mnogim slučajevima postoje i zakonska ograničenja. Iako se u nekim jurisdikcijama vatreno oružje može otvoreno ili skriveno izričito koristiti u tu svrhu, u mnogim jurisdikcijama postoje stroga ograničenja u pogledu toga ko može posjedovati vatreno oružje i koje vrste može posjedovati. Noževi , posebno oni kategorizirani kao prekidači , također se mogu kontrolirati , kao i palice , biber sprej i lični pištolji za omamljivanje te tazeri  – iako neki mogu biti legalni za nošenje s dozvolom ili za određene profesije.

Neškodljivi sprejevi za označavanje boje na bazi samoodbrane na bazi vode koji ne oštećuju ili sprejevi za identifikaciju ili DNK-markere koji povezuju osumnjičenog s mjestom zločina bili bi na većini mjesta legalni za posjedovanje i nošenje. 

Obrazovanje za samoodbranu

Na časovima samoodbrane sistematski se podučavaju tehnike samoodbrane i preporučeno ponašanje pod prijetnjom nasilja. Komercijalno obrazovanje za samoodbranu dio je borilačke industrije u širem smislu, a mnogi instruktori borilačkih vještina također drže časove samoodbrane. Dok se za svaki trening borilačkih vještina može tvrditi da ima neke primjene za samoodbranu, kursevi samoodbrane se eksplicitno reklamiraju kao orijentirani na efikasnost i optimizirani prema situacijama kakve se dešavaju u stvarnom svijetu. Mnogi sistemi se podučavaju komercijalno, mnogi su prilagođeni potrebama specifične ciljne publike (npr. odbrana od pokušaja silovanja za žene, samoodbrana za djecu i tinejdžere). Značajni sistemi koji se poučavaju komercijalno uključuju:
Civilne verzije modernih vojnih borbi, kao što su Krav Maga, Defendo, Spear, Systema
Jujutsu i umjetnosti izvedene iz njega, kao što su Aikijujutsu, Aikido, Bartitsu, njemački ju-jutsu, Kodokan Goshin Jutsu.
Model Mugging
Tradicionalni stilovi nenaoružanih borbi kao što su karate, Kung fu, Hapkido, Pencak Silat, Taekkyon, itd. Ovi stilovi mogu uključivati ​​i takmičenje.
Tradicionalni stilovi oružanih borbi kao što su Kali/Eskrima/Arnis. To uključuje takmičarske, kao i oružane i nenaoružane borbe.
Nenaoružani sistemi orijentisani na ulične borbe, kao što su Jeet Kune Do, Kajukenbo, Won Sung Do®,[11] i Keysi Fighting Method
Borilački sportovi, kao što su boks, kik boks, tajlandski boks, savate, šut boks, sanšou, tekvondo, džudo, brazilski jiu-jitsu, sambo i rvanje.

Želite da novosti stižu direktno u vaš inbox?
Pretplatite se na novosti

Pretplatite se na novosti