Zašto se odlučiti na treniranje borilačke vještine Ninđucu?

U današnja vremena svjedoci smo učestalih ispoljavanja napada i nasilja jačih prema slabijima, raznih oblika netrpeljivosti i sl. tako da se ova vještina može primjeniti u efikasnoj odbrani i to bez obzira na vaš pol, starost, profesiju i drugo. Koliko je ovo jedinstvena i univerzalna vještina, ista se bez problema može primijeniti bilo za podučavanje žena i djevojaka efikasnom fizičkom i psihičkom suprostavljanju potencijalnom napadaču, obuci policije, prilagoditi vježbama za djecu itd. Većina današnjih borilačkih vještina postaje ograničena sa godinama dok kod Ninđucua to nije slučaj.

Iako se radi o borilackoj vještini staroj više od hiljadu godina, većina malo zna o njoj, cesto misleći da su to samo neke fore i fazoni koje su gledali u filmovima, da se vitla sa nekakvim štapovima, da tu nema pravih tehnika i slicno. Tome su na žalost doprinjeli brojni niskobudžetni holivudski filmovi, koji krajnje suprotno predstavljaju jednog nindžu i bacaju ljagu na ovu izuzetnu vještinu. Drevne nindže su upotrebom vještine osiguravale samo opstanak tj. egzistenciju svojih porodica, a ne bili nasilnici kako to prikazuju brojni filmovi kojima je na kraju svega jedino bitna senzacija i zarada.

Hiljade godina Ninjutsu-a

Razvoj i opstanak Ninđucua tokom više od hiljadu godina leži u njenom tradicionalnom prenošenju sa generacije na generaciju, a isto tako njenom usavršavaju i prilagodjavanju savremenom načinu života i savremenim metodama i načinima borbe. Zbog kombinacije različitih tradicionalnih stilova borenja, koji su se oblikovali kroz realna borbena iskustva na život i smrt, Ninđucu se sa pravom smatra jednom od najefikasnijih borilačkih vještina današnjice. U njoj nema ograničenja i striktnih pravila. Jedino pravilo je da se što prije pronađe protivnikova slaba tačka i način kako ga dovesti u poziciju u kojoj se lako može kontrolisati.

Ninđucu nije samo sredstvo za borbu ili preživljavanje, već je vještina koja nas uči kako razumjeti univerzum, razviti svoje fizičke i psihičke potencijale, razviti moralnu i fizičku ravnotežu, kako dobro živjeti i razviti kreativno i srećno življenje, kako razviti svoj pozitivan duh, kako se oduprijeti i razviti komunikaciju, kako prevaziđi strah, kako dobiti samopoštovanje. U životu nailazimo na različite prepreke i probleme koji imaju svoj uzrok, a Ninđucu nam pomaže da se ne zaustavljamo pred njima već da ih pređemo i postanemo sve jači i jači.

Sportsko bazirani sistemi koji su nastali novijeg datuma, iako imaju svoje korijenje u tradicionalnim borilačkim vještinama, dodata su im sportska pravila kako bi se takmičili na raznim turnirima, ne uče se nositi sa savremenim konfliktnim situacijama. Svako pa i najmanje ograničenje nas u nezavidnoj i opasnoj situaciji može koštati života i drugih posljedica zavisno od konkretne situacije.

Filozofija

Ninjutsu nije samo borilačka vještina,to je kompletna životna filozofija u okviru koje se proučava 18 vještina, 9 borbenih stilova i filozofija 5 elemanata od kojih je sastavljeno ljudsko tijelo i materijalni svijet. Ninjutu kombinuje čvrsti i mekani princip borenja, spajajući moderni i tradicionalni način treninga. Ninjutsu nije sport i ne postoje takmičenja, postoji “takmičenje” ali sa samim sobom u cilju savlađivanja vlastitih slabosti, egoizma i neodgovornosti prema sebi samima i drugim ljudima, ili kako to lijepo reče Sensei Ueshiba”Nema veće pobjede do pobjede nad samim sobom”.

Koristi se isključivo kao samoodbrambena vještina nekonvencionalnog borenja, te je izuzetno pogodna za vojsku, policiju, zaštitare, gorske službe spašavanje, vatrogasce ali i obične građane koji ne žele biti žrtve besmislenog nasilja. Pogodan je posebno za žene i fizički slabije jer su tehnike borenja tako dizajnirane da savlađuju protivnika korištenjem minimuma snage uz maksimum efikasnosti.

Slobodno možemo reći da su ninje i ninjutsu preteče današnjih modernih specijalaca. Za razliku od mnogih drugih vještina i sportova koji su nastali na tatamiju ili u ringu ninjutsu je nastao na bojnom polju, sve tehnike su formirane kroz realna borbena iskustva na život i smrt. Naravno ninjutsu se mjenja kao i mi sami.

Želite da novosti stižu direktno u vaš inbox?
Pretplatite se na novosti

Pretplatite se na novosti